3 analist altin fiyati bu seviyelerde

Aradığınız kelimeyi yazın ve entera basın, kapatmak için esc butonuna tıklayın.

Analistlere göre, altın fiyatı Fed Başkanı Powell‘ın şahin duruşundan sonra netlik ihtiyacı duyuyor. Piyasalar daha şahin bir Federal Rezerv ve Omikron korkularıyla mücadele ederken, altın önümüzdeki hafta güvenli liman çekiciliğini bulabilir mi? Analistlere göre Aralık ayı odak noktası Federal Rezerv’in para politikası toplantısı olacak. Ayrıntılar şimdi Kriptokoin.com’da.

Altın ve ABD hisse senetlerinde çalkantılı bir haftanın ardından, piyasalar Kasım ayına ait karışık bir istihdam raporuyla sarsıldı. Manşetteki büyük ıskalamaya rağmen, detaylar oldukça iyimserdi. En son veriler, ABD ekonomisinin geçen ay beklenen 535.000’e kıyasla yalnızca 210.000 iş yaratabildiğini gösterdi. OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, Kitco News’e verdiği demeçte şöyle diyor:

Algoritmalar ilk önce büyük manşeti gözden kaçırdı ve altın fırladı. Ancak analistler raporu okurken, oldukça olumluydu. Azınlık istihdamı yükseldi ve katılım oranı arttı. Bu, işgücü piyasasındaki toparlanmanın doğru yönde ilerlediğini gösterdi. Rapor genel olarak hala Fed‘in daralmayı hızlandırma hedefiyle uyumluydu.

Önümüzdeki hafta enflasyon raporu, Fed’in ne kadar agresifleşebileceğini belirleyen kritik veri noktası olacak. Fed Başkanı Jerome Powell, bu hafta ABD Kongresi’ne, merkez bankasının daha sorunlu enflasyonu gerekçe göstererek, faiz indirimini birkaç ay önce tamamlamayı düşüneceğini söyledi. Powell ayrıca, sürekli olarak daha yüksek enflasyon tehdidinin büyüdüğüne dikkat çekerek, “enflasyon geçicidir” ifadesini emekliye ayırdı. Moya, “Gelecek haftaki enflasyon rakamı, Fed’in hızını 5-10 milyar dolar artırabileceğini görebilir. Bu nedenle birçok trader doların gücünün biraz daha uzun süre dayanmasını bekliyor ve bu yüzden altının ons başına 1.800 doların altında sıkışıp kalabilir” dedi.

Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millman, özellikle ABD merkez bankasının bir politika hatası yapıyor olabileceği düşünüldüğünde, 15 Aralık’taki Fed toplantısının önemli göründüğünü söyledi. Uzman şöyle diyor:

Altın, Fed’in daraltma duruşunda daha agresif bir tavırla getirdiği belirsizlik nedeniyle yukarı ve aşağı hareket etti. Piyasalar bunun doğru beklenti olduğundan emin değil. Her şey Fed’e geri dönüyor gibi görünüyor. Piyasalar arasında yaygın bir oynaklık var. Fed’in potansiyel olarak bir politika hatası yapabileceği hakkında çok konuşuyorum. Powell’ın hızlanan daralma hakkında yorum yapması zaten bu hata olabilirdi. Altın tepki vermeye çalışıyor.

Moya, zayıf işlem hacmi ve beklenmedik katalizörler konusunda uyarıda bulunarak, yılın son ayının  işlem için zorlu olduğunu akılda tutmak gerektiği görüşünde. Moya konuya ilişkin yaptığı açıklamada şöyle diyor:

Yılsonuna geliyoruz ve kar alma ve zayıf koşullar açısından bazı büyük yeniden konumlandırmalar görebiliyoruz. Yatırımcıların gerçekten karlı işlemlerinden bazılarına kilitlendiğini görebilirsiniz. En yüksek parasal ve mali destek, bir geri çekilme göreceksiniz. Bu, büyük bir borsa satışına yol açabilir.

Millman ayrıca yatırımcılara Aralık vadeli altın vadeli işlem sözleşmesinin sona erme tarihinin yaklaştığını hatırlattı ve “Buna her yakın olduğumuzda daha fazla oynaklık bekleyebiliriz” dedi. Hem Moya hem de Millman, Fed’in durumunun netleşmesiyle birlikte, altının gelecek yılın başında daha ikna edici bir ralli sürdürebileceğini tahmin ediyor. Bu hususa dikkat çeken Moya der ki:

Uzun vadede, gerçek getirilerin gerçekten arttığını görmüyorsunuz. İlk faiz artırımının ne zaman gerçekleşeceği ve ilk yıl içinde iki mi yoksa üç mü olacağı konusunda güçlü bir fikir birliğine varıldığında altın piyasası büyük bir hamle yapacak. Bu bir kez fiyatlandırıldığında, altının bazı akımları çektiğini göreceksiniz.

Şubat Comex altın vadeli işlemleri, gün için %1.20 artışla 1.783.90 dolardan işlem görürken, altın haftayı nispeten yatay bir şekilde kapatıyor. Teknik resme bakıldığında, destek 1.770 dolar ve ardından ons başına 1.750 dolar. Direnç ise ons başına 1.800 dolar seviyesinde kaldı. Millman, “Altın fiyatı 1,750 doların altına düşerse, daha fazla kayıp görebiliriz. 1,680 dolar devreye girebilir. Bu, bu yılın en düşük seviyesi” dedi. Devamla Millman: “Anahtar, altının bu yüksek dipleri yapmaya devam edip edemeyeceğini izlemek. Bu beni cesaretlendiren şeylerden biri” ifadesini kullandı.

Moya, şu an için piyasanın enflasyon ve omikron varyantı açısından bekle-gör modunda olduğunu belirtti. “Hala dalgalı bir dönem olacak. Pandeminin başlangıcındaki karantina sayısının aynı olmayacağına dair hala çok fazla iyimserlik var, ancak bazı eyaletler mücadele edecek. Altın 1,750-1,800 dolar arasında konsolide olabilir ” dedi. Önümüzdeki hafta radarda Perşembe günü ABD işsizlik başvuruları ve Cuma günü enflasyon raporu olacak. ING’nin uluslararası baş ekonomisti James Knightley: “En önemli veri noktası Kasım ayı tüketici fiyatları enflasyonu olacak. Yükselen benzin, konut ve ikinci el araba fiyatları en büyük etken olacak, ancak artan kurumsal fiyatlandırma gücünün artan kanıtlarının da belirgin olması muhtemel” dedi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!