altinin tarihi rallisi dolar egemenliginin tehlikede oldugunu gosteriyor portfoy yoneticisi

Aradığınız kelimeyi yazın ve entera basın, kapatmak için esc butonuna tıklayın.

bitmainturkiye.com – Horizons ETF’nin portföy yöneticisi Nick Piquard’a göre bu yaz altın fiyatında görülen devasa ralli, dünyanın rezerv para birimi olarak ABD Doları’na olan güvenini kaybettiğini gösteriyor olabilir.

Piquard geçen hafta verdiği bir demeçte “Ralli yatırımcılara ABD dolarının bazı değişikliklere ihtiyacı olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Küresel borç ve sınırsız para basımı, küresel rezerv para birimi olarak ABD dolarına olan güveni azaltıyor. Piquard, “ABD dolar sistemi şimdiye kadar pek sorun çıkarmadı. Ancak artık bu yeni krizle birlikte çok fazla borç var. İnsanlar, ABD dolarının rezerv sistemi olarak nasıl davranacağı konusunda belki bazı değişiklikler yapması gerektiğini düşünüyorlar. ABD muhtemelen tüm bu borcu ortadan kaldırmak için çok fazla dolar basmak zorunda kalacak. Bu da altın rallisini körüklüyor,” dedi.

Piyasa, Fed ve ABD hükümetinin içine girdiği bu durum nedeniyle yüksek altın fiyatlarının kaçınılmaz olduğunu anlamaya başlıyor. Portföy yöneticisi şunları söyledi: “Yatırımcılar bu COVID krizinin yakın zamanda ortadan kalkmayacağını görüyorlar. Vaka sayısı küresel olarak artmaya devam ediyor. Ne kadar uzun sürerse, o kadar fazla borç ortaya çıkıyor. Zaten trilyonlarca dolar harcamış olan Kongre şu anda yeni bir teşvik paketi için kaç trilyon dolar harcayacaklarını tartışıyor.”

Piquard, COVID krizi sona erdiğinde bile ekonominin bir süre zayıf kalacağını belirtti: “Tüm bu parayı harcadıktan sonra geri almak için vergi toplayamayacaksınız ya da faiz oranlarını yükseltmek kolay olmayacak. Piyasa, Fed’in daha fazlasını yapmak zorunda kalacağını öngörüyor. Tüm bunlar da altın için fayda sağlıyor.”

Federal Rezerv’in normale dönemeyeceğini not eden Piquard, “Bu herkes için olumsuz olacak. Bu senaryoda kimse gerçekten kazanamaz,” dedi.

Şu anda iki taraf var: enflasyonist ve deflasyonist. Piquard, enflasyonist senaryoda altının harika olacağını, deflasyonist olanda ise sarı metalin kötü performans göstereceğini söyledi:

“Deflasyonistler, altının ve stokların çok düşeceğini; ABD dolarını yükseleceğini düşünüyor. Temelde söyledikleri şu: bir sürü borç var, herkes ABD doları aldı ve özellikle zayıf bir ekonomiyle geri ödeme yapmakta zorlanacaklar… Borçları geri ödemek zorunda kaldıklarında herkes ABD doları için mücadele edecek ve bu varlık fiyatlarını düşürüp doların fiyatını yükseltecek.”

Altın boğaları ise, Fed’in müdahale ettiği ve deflasyonun ekonomiyi devralmasına izin vermediği enflasyon argümanına inanıyor:

“Fed’in tek yapması gereken satılan ürünü satın almak. Böyle de yapmışlar. Önceden tahvil alıyorlardı. Şimdi, şirket satın alacaklarını söylüyorlar. Diğer merkez bankaları bunu zaten yapıyor. Japonlar kim bilir ne zamandır hisse alıyor – İsviçre de öyle.”

Enflasyonist senaryoya göre Fed müdahale etmeye, daha fazla para basmaya ve ABD dolarını zayıflatmaya devam edecek. Piquard, “Bu, yenilerini basamayacağınız tek varlık olan altın için pozitif bir durum,” dedi.

Portföy yöneticisi, enflasyonun daha da yükselmesine bile gerek olmadığını söyledi: “İhtiyacımız olan tek şey, faiz oranlarının aşırı uzun bir süre düşük ve enflasyonun biraz daha yüksek olması. Reel getiriler negatif olduğu sürece, altın için iyidir.”

Piquard, altının önünde yukarı yönlü bir potansiyel olduğunu belirterek piyasanın zirveyi henüz görmediğini söyledi.

Altın piyasasındaki en üst seviyenin en önemli işaretlerinden biri, gümüş fiyatlarının 50 doları yakalayıp tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması.

Piquard, “Gümüş fiyatı genellikle altın boğa piyasasının sonuna doğru yeni zirveler yapıyor. Bunun nedeni, gümüşün daha çok ekonomide kullanılan endüstriyel bir metal olması. Dolayısıyla gümüş toplanmaya başladığına bu, ekonominin de toparlanabileceği anlamına geliyor,” dedi.

Şimdilik gümüş yükselişte, ancak rekor seviyenin hala oldukça altında. Yazım sırasında 25,4 dolardan işlem görüyor.

Portföy yöneticisi “Altın tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı ve bence eski zirvelerine ulaşması için gümüşe ihtiyacımız var. O zaman ekonominin daha iyi performans gösterdiğine dair bir işaret olabilir. Gümüşün piyasayı yakaladığını gördüğümüzde, boğa rallisinin artık çok yeri olmadığını anlayabiliriz,” ifadelerini kullandı.

Pazarın zirvesinin bir diğer işareti ekonominin toparlanması ve Fed’in %2 enflasyon hedefinin sürdürülebilir bir temelde aşılması olabilir.  Piquard, “Fed, enflasyonun %2’lik kriterlerinin üzerine çıkmasıyla oranları artıracaklarını söyledi. Bu biraz zaman alabilir – bir yıl veya daha fazla” dedi.

Çok rekabetçi olan piyasada, portföy yöneticisine göre, altın madencileri ilginç bir satın alma fırsatı sunuyor:

“Göreceli değer açısından madenciler iyi bir anlaşma sunuyor. Altın ons başına 1.900 doların üzerindeyken çoğu madenci para kazanıyor. Tüm madenciler eşit değil ancak bir portföy satın alırsanız daha fazla güvenlik payı sunuyorlar çünkü altın biraz düşse bile para kazanıyorlar.”

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!