bitcoin fonu indirimde rekor kirdi

Aradığınız kelimeyi yazın ve entera basın, kapatmak için esc butonuna tıklayın.

Şu anda toplam Bitcoin (BTC) arzının yüzde 3.12’sini, yani 640.000 BTC’yi elinde tutan kripto para birimi fonu Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), temel varlıklarının değerine kıyasla rekor bir indirimle işlem görüyor. İşte detaylar…

Verilere göre 23 Eylül’de 12.55 milyar dolarlık trust fonu (GBTC), %35.18 indirimle işlem görüyordu. Yatırımcılar için GBTC, yıllık yüzde 2’lik yönetim ücretine rağmen Bitcoin pazarındaki riske karşı uzun süredir harika bir alternatif olarak hizmet etti. Bunun temel nedeni, GBTC’nin bir aracılık hesabı aracılığıyla yönetilmesi. Bu nedenle, kurumsal yatırımcılar BTC varlıklarını daha kolay tutma şansı elde etti.  

GBTC genellikle, Bitcoin fiyatına karşı yüksek bir primle işlem görüyordu. Ancak Şubat 2021’de Kanada’da ilk Kuzey Amerika Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) piyasaya girdi. Bunun ardından GBTC, indirimli işlem görmeye başladı. Bir ETF’den farklı olarak, Grayscale Bitcoin Trust’ın bir geri ödeme mekanizması yoktur. Başka bir deyişle, GBTC hisseleri, spot Bitcoin’e kıyasla oldukça indirimli bir fiyatta, dalgalı talebe dayalı olarak yok edilemez veya oluşturulamaz.

bitmainturkiye.com olarak da bildirdiğimiz gibi Grayscale’in trust fonunu ETF’ye dönüştürme çabaları, ABD SEC’in bu başvuruyu Haziran ayında reddetmesinden sonra başarısız oldu. Teoride, SEC’in onayı, GBTC’nin indirimini mevcut seviyelerden sıfıra indirebilirdi. Hisselere daha ucuza satın alanların karlarını dağıtabilirdi.

Grayscale, ETF başvurusunun reddi nedeniyle SEC’e dava açtı. Ancak birçoğuna göre, mahkemenin bir karar vermesi yıllar alabilir. Bu da yatırımcıların Kasım 2021’deki zirvesinden yüzde 80’den fazla değer kaybeden GBTC hisselerine takılıp kalacağı anlamına geliyor. Ayrıca GBTC’nin 12 aylık düzeltilmiş Sharpe Oranı -0.78’e düştü. Bu da hisseden beklenen getirinin önemli ölçüde yüksek volatiliteye kıyasla nispeten düşük olduğunu gösteriyor. Yani, Grayscale Bitcoin Trust’a kurumsal ilgi kuruyor.

Grayscale, yönetim altındaki varlıklara göre dünyanın en büyük pasif Bitcoin yatırım aracıdır. Ancak rakip ETF araçlarının ortaya çıkmasından sonra spot BTC piyasası üzerinde güçlü bir etkiye sahip olması beklenmemekte. Örneğin, CoinShares’in haftalık raporuna göre, kripto yatırım fonları 2022’de toplamda yaklaşık 414 milyon dolar çekti. Buna karşılık Grayscale; Bitcoin, Ethereum ve diğer coinlerin fonlarında 37 milyon dolarlık çıkış ile karşılaştı.  

Bunun yerine, spot Bitcoin fiyatındaki günlük dalgalanmalar, büyük ölçüde makro faktörler tarafından yönlendiriliyor. Daha güçlü bir ABD doları, Bitcoin’in yukarı yönlü beklentilerine de zarar veriyor. ABD doları endeksi (DXY), 23 Eylül’de 20 yılın en yüksek seviyesi olan 113’ün üzerine çıktı.  

Bununla birlikte, birkaç on-chain metrik, Bitcoin’in geçmiş verilere dayanarak yakında dibe vurabileceğini öne sürüyor. Bununla birlikte, bağımsız analist il Capo of Crypto’ya göre, teknik açıdan BTC’nin fiyatı hala 14.000-16.000 dolar alanına düşme riski taşıyor. Analist, aşağıdaki ifadeleri kullanıyor:

Bitcoin’in 20.300-20.600’ün ilk direncinde ret yemesi daha muhtemel. Sıçramayı bekleyin, ardından tüm piyasalardan çıkın.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!