deutsche bank stratejisti gelecek dijital paralarda

Aradığınız kelimeyi yazın ve entera basın, kapatmak için esc butonuna tıklayın.

bitmainturkiye – Gelecek dijital paralarda şeklinde bir cümle kursak muhtemelen neden böyle bir gelişmenin olacağına dair bir soru sorarsınız. Deutsche Bank’ın makro stratejisti, COVID-19 salgınının küresel ekonomileri dijital nakit kitlesinin benimsenmesine doğru yönlendirebileceğini ifade ediyor.

Deutsche Bank Research’e göre, dünya çapında koronavirüs salgını muhtemelen dünyanın birçok ülkesinde dijital paraların benimsenmesini artıracak ve aynı zamanda hızlandıracak.

Deutsche Bank’ın makro stratejisti Marion Laboure bu noktada “COVID-19 salgını, birçok hükümet nakit yönetimini potansiyel bir risk faktörü olarak gördüğü için merkez bankası dijital para birimlerinin yükselişini hızlandırıyor. Bu muhtemelen [Deutsche Bank araştırmasında yer alan] meslektaşlarımıza göre dijital paraya yönlendirme çağrılarına katkıda bulunacaktır” vurgusu yapıyor.

“COVID-19 Nakiti Devre Dışı Bırakıyor” başlıklı makaleye göre, dünya çapındaki ülkelerin nakit kullanımını yeniden gözden geçirmek için artık bir nedeni bulunuyor. Zira elden ele dolaşan fiziksel para birimi yani kağıt banknotlar corona virüsünü kişide kişiye bulaştırıyor.

Araştırmacılar, Çin’in şu anda COVID-19’un yayılmasını engellemek için banknotları dezenfekte etmeye ve hatta yok etmeye başlayan birkaç ülkeden biri olmasına rağmen, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin bu örneği  yakın bir zamanda takip etme seçeneğini “ele alacağını” belirtiyor .

Bu noktada Laboure yaşanan bu durumun çok nadir bir durum olsa da kesin bir çözüm aranacağını ve dijital ödemelere yönelik olarak kaçınılmaz değişimi hızlandıracağını ifade ediyor.

Aslında, COVID-19 dijital ödemeleri tamamen ana akıma getiren katalizör olabilir. Makalede “Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, dijital ödeme endüstrisi zaten krizin yarattığı fırsatlara odaklanıyor” deniliyor.

Yine de nakit hala insanların alışkanlıklarını güçlü bir şekilde yansıtıyor. Örneğin, Deutsche Bank’ın son anketine göre, gelişmiş ekonomilerdeki katılımcıların üçte biri en sevdikleri ödeme yöntemini nakit olarak isimlendiriyor. Ankete katılanların yarısından fazlası “nakit her zaman olacak” şeklinde görüş beyan ediyor.

Araştırmacılar, bu kavramın dijital paraya potansiyel geçişi daha da karmaşık hale getirdiğini beliritır. Çinli yetkililer çevrimiçi bankacılık altyapılarını aktif olarak tanıttıklarından ve bir merkez bankası dijital para birimi geliştirdiklerinden, Batı ülkeleri bu konuda birkaç adım geride yer alıyor.

Dahası, AB ülkelerini ABD’de geliştirilen Apple Pay, Google Pay, PayPal ve diğerleri gibi çözümleri kullanmaya zorlayan Avrupa’da yeterince büyük teknoloji veya finans şirketi bulunmamakta. Şimdilik nakit kral olmaya devam ediyor. Ama bu durum çok uzun sürmeyebilir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin, Telegram kanalımıza katılın ve Facebook sayfamızı takip edin!