eski cia yoneticisinden bitcoin e guven oyu

Aradığınız kelimeyi yazın ve entera basın, kapatmak için esc butonuna tıklayın.

Bitcoin beklenmedik bir kaynaktan, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) eski bir vekil yöneticisinden güçlü bir güven oyu aldı.

CIA’in 33 yıllık emektar ismi Michael Morell, yeni kurulan lobi grubu Crypto Council for Innovation tarafından teşvik edilen, bağımsız bir makale yayınladı. Morrell, makalesinde, Bitcoin ve kripto para birimlerine yönelik birçok anlatıyı çürüttü. Bunların arasında ABD’nin Hazine Bakanı Janet Yellen tarafından gündeme getirilen, Bitcoin’in suçlular tarafından kullanıldığı iddiası da bulunuyor.

Kapsamlı bir çalışmanın ardından Morell, iki önemli sonuca vardı:

Ancak hepsi bu değil. Makalenin yayınlanmasından önce Morell, ülkenin teknolojik ve ekonomik temelini inşa etmek için blockchain’den ve genel olarak fintech’ten yararlanmak yerine bir hayaleti kovalamak için enerji ve kaynak harcaması durumunda; Çin’e karşı ciddi jeopolitik etkilerin olacağını açıkça belirtti. Spesifik olarak, “Bitcoin’in yasa dışı kullanımıyla ilgili yanlış olan geleneksel bilgeliğin, bizi Çin’e ayak uydurmamızı sağlayacak teknolojik değişiklikleri ilerletmekten alıkoymadığından emin olmalıyız,” dedi.

Bu çalışmaya başladığında Morell, bu sonuçlara varmayı beklemediğini bildiriyor. Forbes’ta yer alan bilgilere göre eski CIA yetkilisi, en önemli varsayımlardan birinin, ABD Hazine Sekreteri Yellen ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde gibi insanlardan geldiğini söyledi. Ancak analiz sırasında “Bitcoin (BTC) ve kripto paraların yasa dışı faaliyetlerle dolu olmadığını” keşfetti. Hatta, Bitcoin ekosisteminde, muhtemelen geleneksel bankacılık sistemindekinden daha az yasa dışı faaliyet olduğunu belirtti.

Morell, endüstrinin blockchain’deki yasa dışı aktörleri hedef alma becerisinden etkilendiğini belirtti. Suçla mücadele için gelişmiş adli ve yapay zekâ araçları kullanan Chainalysis, CipherTrace ve Elliptic gibi analiz firmaları vurguladı.

Morell, bilinen suçluların eylemlerini takip edebildiklerini ve daha önce bilinmeyen ilgi alanlarını belirleyebildiklerini söyledi. “Yasa dışı faaliyetleri nasıl buldukları karşısında kelimenin tam anlamıyla şaşkına döndüm… bu harika bir istihbarat çalışması.” dedi.

Morell, bu sonuçlara dayanarak, ABD’nin blockchain’den yararlanmak yerine zamanını boşa harcamamasının bir zorunluluk olduğunu yineledi:

“Bitcoin’in yasa dışı kullanımıyla ilgili yanlış olan geleneksel bilgilerin, bizi Çin’e ayak uydurmamızı sağlayacak teknolojik değişikliklerden alıkoymadığından emin olmalıyız.”

Çin’in kendi merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ile ilerlemesi, mevcut Biden yönetiminin dikkatle izlediği bir şey. Buna rağmen, Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz günlerde dijital doların aceleye getirilemeyecek kadar önemli olduğunu söyledi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!