hong kongda gerilim tirmaniyor altin borsa dolar tl ve bitcoinin yukselen tansiyona tepkisi

Aradığınız kelimeyi yazın ve entera basın, kapatmak için esc butonuna tıklayın.

bitmainturkiye – Dünya yüzeyinde gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor. Çin’le birlikte artan gerginlik tehdidi de yatırımcıların ağırlık verdiği bir konu haline geldi.

Çarşamba sabahı, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ABD’nin, Pekin’in bölgeyi ele geçirecek yeni ulusal güvenlik önlemlerinin ardından Hong Kong’un Çin’den siyasi anlamda özerk olmadığını bir kez daha belgelediğini söyledi.

Pompeo’nun sözleri, Hong Kong’un ABD’deki önceki özel ticaret durumu için önemli anlamlar taşıyor. ABD, Çin’in Hong Kong’a girmesi durumunda daha önce misilleme yapmakla tehdit etmişti.

Bir gün önce Bloomberg, ABD’li yetkililerin Çinli yetkililere ve ulusal güvenlik yasasını uygulayan birimlere yaptırım yapmayı düşündüklerini bildirdi.

Bu gelişmeler ABD ile Çin arasındaki gerginliklere katkıda bulunuyor. Zaten geçmiş zamanlarda ticaret savaşı başladığında gerilen ilişkiler ve Çin’de başlayan koronavirüs pandemisinin dünyaya yayılmasının ardından meydana gelen huzursuzluklar  gerginliklerin hiç azalmayacağını gösteriyor.

Yine Çarşamba günü, ABD Temsilciler Meclisi, Çin azınlık unsurlarına karşı insan hakları ihlallerinden dolayı Çin yetkililerine yaptırım uygulama yetkisi veren ve Çinli yetkililerin öfkesini çekebilecek bir başka düzenlemede, Senato tarafından daha önce açıklanmış olan mevzuatı kabul etti.

Öte yandan, ABD tüketici güveninde istikrar ve Nisan ayında konut piyasasında toparlanma gösteren daha olumlu ekonomik veriler, hisse senetlerinin bu hafta başında yükselmesine yardımcı oldu. Çarşamba günkü haftalık ipotek başvuruları raporu, ev alımları için ipoteklerin altıncı haftaya göre haftalık bazda ve Mart ayının ortasından bu yana en yüksek seviyeye yükseldiğini gösterdi.

Ancak bazı analistler, geçtiğimiz ayın en düşük seviyelerinde koşullar düzelse bile, borsa yönünden bakıldığında çok yakın bir dönemde daha temkinli bir duruş sergiliyorlar.

Bir analiste göre, virüs kaynaklı ekonomik gerilemenin seyri Nisan ayıdır ve gelen veriler bu düşük seviyeleri en azından dengeleyecek şekilde düzenlenmiştir.

Belpointe Asset Management’ın baş stratejisti David Nelson Çarşamba öğleden sonra Yahoo Finance’in On Move isimli progamında, “Sanırım şimdi geriye baktığımızı söyleyebiliriz, Nisan ekonomik dipti. Sanal bir duruşdaydık. Her şey olduğumuz yerden daha iyi olmalı. Ve ekonomik faaliyete geçtiğinizde, daha derin döngüsel isimler dediğim şeyin bu doğal çekim gücü var ve bu da sizi endüstrilere, finanslara ve diğerlerine yönlendiriyor” ifadesini kullanıyor.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Hong Kong’un özerkliğini artık sürdürmediğini vurguladı. Birden fazla basında çıkan haberlere göre Pompeo, Hong Kong’un Temmuz 1997’den önce Hong Kong’a ABD yasalarıyla aynı şekilde uygulandığını, Birleşik Devletler yasaları uyarınca muameleye devam etmediğini söyledi. “Bugün makul bir kişi, Hong Kong’un Çin’den, yaşananlar göz önüne alındığında yüksek derecede özerkliğe sahip olduğunu iddia edemez.”

Bugün yaşanan hareketli gelişmelerin ardından S&P 500 endeksine baktığımıza 26 puanlık bir yükselişin olduğunu görüyoruz. S&P 500 endeksi 3018 puan seviyelerinde yer alıyor.

Dolar/TL kuruna bakıldığında dün etkili bir geri çekilme yaşayan Doların bugün % 0,63’lük bir yükseliş kaydettiğini görüyoruz.

Yazının yazıldığı sırada Dolar 6,77 TL’den işlem görüyor.

Altın fiyatına baktığımızda ise altının bugün bir miktar değer kazandığını görüyoruz. Yazının yazıldığı sırada altın 1713 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Son olarak Bitcoin fiyatına baktığımızda bugün Bitcoin bir ivme kazandığını görüyoruz.

Yazının yazıldığı sırada Bitcoin % 3’lük bir yükselişle 9.154 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!