populer altcoin cardano tarihinin en onemli gelistirmesine hazirlaniyor

Aradığınız kelimeyi yazın ve entera basın, kapatmak için esc butonuna tıklayın.

bitmainturkiye – Kripto para alanında hiç çekinmeden bahsedeceğimiz projelerden biri, zorlu ve akademik açıdan ünlü Cardano projesidir.

Son dönemde, kurucu Charles Hoskinson, sürekli olarak AMA’lar ve YouTube videolarında görünerek pazarlama ve yapılan işin tarafıyla ilgili sohbetlerini hızlandırmaya çalışıyor.

En son Charles, YouTube şovu TheCrypoLark’ta yer alarak bize bilgiler verdi.

YouTube’daki yayının ana konusu, geçen birkaç ay içinde Cardano projesinde neler olup bittiği ile ilgili bilgileri güncellemekti.

Aslında, Cardano ekosistemi, Github sayfalarına ana rakipleri Ethereum da dahil olmak üzere piyasadaki diğer tüm blockchain takımlarından daha fazla taahhütte bulundu. Bu temel olarak sürekli inşa ettikleri ve şu anda tüm piyasadaki diğer tüm projelerden daha hızlı güncelleme, değişiklik ve revizyonlar yaptıkları anlamına geliyor.

Kod üzerinde özel olarak çalıştıkları veya güncelledikleri şey, uzun zamandır beklenen Shelley güncellemesidir. Bu güncelleme Cardano projesini  Haskell kod tabanı, stake miktarının ardından stake havuzlarının izlediği tam teşekküllü merkezi olmayan bir şahesere götürecek büyük bir güncelleme.

“Tamamen yeni bir sistem, yeni bir kod tabanı.”

Bu sistem başlatıldığında, türü itibariyle alanın bir ilki olacak. Dahası, bu muhtemelen Cardano projesinin devam ettiği en büyük tek güncelleme olacak. Gelişmeler Cardano projesi için açıkça heyecan verici bir zamana işaret ediyor. Bu yüzden Charles haberi yaymak için elinden geleni yapıyor. 2 haftalık program bazında bültenler yayınlıyorlar ve önümüzdeki yıllarda bu lansmanı planlıyorlar.

Aralık ayından bu yana ekip, stake havuzu operatörlerinin lansmana katılmasına izin veren Shelley test ağını başlatarak bu son hamleye hazırlanıyor.

Cardano projesi bu sürümler, uygulamalar ile çıtayı sürekli yükseltiyor ve topluluğun çıtayı en yüksek seviyeye çıkardığı zaman zaman kanıtlanıyor. Test ağı, stake havuzlarının arkasında olacak iş modeli parametreleri için verilerin güvenliğini sağlamada büyük bir başarıydı.

Buna ek olarak, bu noktada 1.200’den fazla stake havuzu var ve test ağındaki en iyi operatörlerden bazıları, Shelley serbest bırakıldıktan sonra eğitime yardımcı olmak için yeni kod tabanında konuştuğumuz için eğitiliyor.

Topluluğun katılımı heyecan verici olsa da, projenin üstesinden gelmesi gereken en ilgi çekici engellerden biri, söz konusu iş modeli idi.

Cardano’nun oluşturduğu stake modeline Ouroboros deniyor. 6’dan fazla akademik araştırma makalesi ve bunu kodlayan ve geliştiren binlerce saatin sonunda, uzlaşma protokolü nihayet serbest bırakılmaya hazır.

Charles, geleneksel madencilik problemine ilk prensip yaklaşımı olarak atıfta bulunan consensus yöntemini doğrudan yorumladı. İlk prensip yaklaşımı, fikri herhangi bir kodu bir araya getirmeye başlamadan önce fikri temel sorunlarına indirmiş ve ideolojinin temel katmanlarında çözümler oluşturmuşlardır. Ouroboros protokolünü şöyle tanımlıyor:

Bildiğiniz ve sevdiğiniz şeyleri Bitcoin’den koruyan, çok faydalı ve harika olan ilk consensusu elde etmenin ilk ilkeleri bunlar. Ancak sistemi, madencilikten çok daha fazla yardımcı programa katlanmanıza izin veren çok daha sürdürülebilir ve enerji dostu yapıyor. Bunu, geleneksel madenciliğe kıyasla çok fazla rekabet ve işletme çekecek şekilde yapıyor.

Charles da bu tartışmaya biraz giriyor. Madencilik modelini seviyor, ancak tahmin edebildiğimiz gibi sürdürülebilir değil. Sonunda madencilik havuzları rekabet nedeniyle birkaç holding haline gelecektir. Temel olarak, 50-100 milyon dolarınız yoksa, Bitcoin’deki geleneksel madenciliği sizin için karlı olmayacak ve daha büyük madenlerle rekabet edecek altyapıya sahip olmayacaksınız.

Proof of stake algoritması doğru bir yaklaşım. Daha fazla insan varlıklarını paylaştırdıkça, topluluk birlikte büyür ve projenin ömrü boyunca daha sağlıklı ve merkezi olmayan bir ekosistemi teşvik eder. Kısacası, consensus protokolünü destekleme, geleneksel madencilik fikrinden daha sürdürülebilirdir. Dahası, proof of stake  modeli, madenciliğin yapmadığı esnekliğe izin verir.

Örneğin, hepimiz Çin’de büyük miktarda maden çiftliği olduğunu biliyoruz. İyi ama Çin madenciliği hep birlikte yasaklamak istediklerine karar verirse ne olur? Bu madenciler bu durumda ne yapacaklar. Sadece başka bir yere taşınmak istiyorlarsa ekipmanlarının hepsini taşımaları gerekecek.

Senaryoyu çevir, eğer aynı madencilik çiftliği sadece tüm varlıklarını ağda biriktiriyorsa ve sadece Çin’de havuzlarını barındırıyorsa hikaye çok farklı olur. Çiftlik, yüzlerce mayın taşımak zorunda kalmadan ve fiziksel sınırlamalar hakkında endişelenmeden ağı başka bir ülkede daha samimi bir ağda barındırmak için değiştirebilir.

Gördüğümüz gibi, proof of stake çok daha ekonomik bir consensus yöntemidir ve projenin ömrü boyunca uzun vadede daha sürdürülebilir bir yöntemdir. Geleneksel madencilik fena değil, sadece yerel zorlukları ve sınırlamaları ile geliyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!